Het Nieuws Overzicht

Overzicht van al het belangrijke nieuws

Nieuws

De spaanplaat wat is dat eigenlijk?

In deze blog vertel ik alles over spaanplaat. Een van de materialen die ik veel gebruik in de bouw. Ik wil jullie graag informeren over hoe de spaanplaat gemaakt wordt en waarvoor die het beste te gebruiken is. Ook benoem ik een aantal verschillen met andere soort gelijke materialen.

 

Spaanplaat

Spaanplaat wordt uit kleine stukjes spaanders gemaakt, ook wel zaagsel genoemd. Om van de spaanders een plaat te maken wordt er natuurlijk ook een bindmiddel toegepast. Het verschil met een OSB-plaat is dat de spaanders in de OSB-plaat groffer zijn. Om de plaat te maken worden de spaanders gelijkmatig verdeeld over een ondergrond waar de dan vermengend worden met een kunstharslijm. Als de spaanders en de lijm goed gemengd zijn worden ze verdeeld over platen die dan geperst worden. Het fijne aan spaanplaten is dat ze niet bijzonder zwaar zijn. Daarom vind ik het een fijn materiaal om mee te werken. Andere hout platen kunnen enorm zwaar en massief zijn dus absoluut zwaarder om mee te werken. Wel is spaanplaat lastig te schilderen houdt daar rekening mee. Je ziet vaak dat spaanplaten gelamineerd zijn, omdat spaanplaat erg goedkoop is geeft dit gelamineerde laagje het een luxere uitstraling.

 

Soorten spaanplaat

  • Spaanplaat vochtwerken: Deze platen hebben een zeer beperkte uitzetting en zwelling in een vochtige omgeving. Deze platen zijn met een speciale verlijming geperst waardoor ze vochtwerend zijn. Je kan de platen gebruiken voor de binnenvloeren maar ook zijn ze goed te gebruiken voor eenmalige betonbekisting omdat de bovenzijde glad zijn.
  • Spaanplaat standaard: Deze platen zijn makkelijk te verwerken dit komt vaak door de sterk schroefbare kern en de fijne geschuurde oppervlakte zorgt dat ze goed hanteerbaar zijn. Deze platen worden vaak in meubels gebruikt.
  • Spaanplaat brandvertragend: Deze platen worden voornamelijk gebruikt in openbaren gebouwen zoals horeca, ziekenhuizen en hotels. Deze platen zijn vaak van hoge kwaliteit en worden toegepast in bijvoorbeeld droge ruimtes.
  • Geplastificeerd spaanplaat: Zoals de naam het al zegt deze platen worden voorzien van een dubbelzijdige geplastificeerde toplaag. Ze zijn zeer geschrikt voor interieurtoepassingen. 
  • Gemelamineerd spaanplat: Deze platen zijn standaard spaanplaten die worden voorzien van een licht gestructureerde en decoratief oppervlak. Deze platen worden vaak gebruikt voor bijvoorbeeld kastplanken, meubels, werkbladen en meer. Deze platen worden in allerlei verschillende kleuren en designs geleverd. 

Kort gezegd is de spaanplaat ideaal om binnen te gebruiken omdat ze niet echt geschrikt zijn voor buiten omdat de platen niet goed tegen water kunnen. Ook is de spaanplaat relatief goedkoop waardoor je makkelijk kan gebruiken.

 

Geef een reactie

Thema door Anders Norén