Het Nieuws Overzicht

Overzicht van al het belangrijke nieuws

Nieuws

Drie tips voor beginnende ondernemers

Een eigen onderneming beginnen is heel erg bijzonder, maar kost ook veel tijd, geld en energie. Ze zeggen dat het ongeveer 5 tot 10 jaar duurt voordat een beginnende onderneming echt uitgroeit tot een stabiel bedrijf. In de eerste jaren zal er dus flink wat onzekerheid en verandering bij komen kijken. Flexibiliteit en een snel aanpassingsvermogen zijn daarom erg belangrijk. In deze blog geef ik een aantal tips die beginnende ondernemers kunnen helpen met hun veranderlijke onderneming. 

Hou de vaste lasten laag

Zoals ik al zei, is een beginnende onderneming erg veranderlijk. Dit zul je ook zeker terugzien in de omzet. De ene maand zul je misschien veel winst maken, en de volgende maak kun je net aan je rekeningen betalen. Een erg belangrijke tip is daarom om je vaste lasten zo laag mogelijk te houden. Bij vaste lasten kun je denken aan huur, energiekosten, etc. Als je een kleine onderneming bent, kun je bijvoorbeeld besparen in je vaste lasten door de onderneming vanuit huis te runnen zo lang het kan. Het is natuurlijk leuk om je eigen kantoor te hebben, maar hier komen flink wat huurkosten bij kijken. Probeer daarom deze kosten zo lang mogelijk te vermijden door vanuit huis de opereren. Pas als je onderneming een stabiele groei doormaakt en je bijvoorbeeld full-time werknemers aan moet nemen, kun je erover denken om een kantoor te huren. 

Zorg voor flexibele contracten

Flexibiliteit is een van de belangrijkste eigenschappen voor een beginnende ondernemer. Je moet snel kunnen reageren in momenten van groei, maar ook goed kunnen handelen in momenten waarop het iets minder gaat. Op het moment dat je je toch moet toegeven aan bepaalde vaste lasten, zoals het huren van een kantoor of het leasen van een auto ,is het belangrijk dat je onderhandelt over flexibele contracten. Zorg bijvoorbeeld voor een kort opzegtermijn. Op het moment dat je in de financiële problemen komt, kun je dan je contract makkelijk en snel opzeggen om in kosten te besparen. Een goede tip voor het leasen van een auto is om dit te doen door middel van short lease. Dit is een hele flexibele manier van leasen die aangeraden wordt voor zzp’ers, starters en mkb’s.

Focus op marketing

Voor een beginnende onderneming is naamsbekendheid enorm van belang. Jouw onderneming zal nooit kunnen groeien op het moment dat je geen klanten hebt. In de eerste jaren van jouw bedrijf zal marketing daarom een groot deel zijn van de bedrijfsvoering. Als je zelf te druk bent met alle andere dingen die komen kijken bij een nieuwe onderneming, is het zeker aan te raden om iemand aan te nemen voor de marketing van het bedrijf. Dit kost wat, maar uiteindelijk kun je hier veel uit halen. 

Geef een reactie

Thema door Anders Norén