Het Nieuws Overzicht

Overzicht van al het belangrijke nieuws

Nieuws

Alles wat je moet weten over verzekeringen?  

In ieder land gelden er regels en wetten. Zonder deze regels en wetten wordt het anders een zooitje in ons land. In de regels en wetten staat bijvoorbeeld vastgesteld hoe je, je moet gedragen en wat je wel mag doen of juist niet. In onze wetten en regels staat ook dat sommige dingen verplicht zijn zoals een verzekering maar is eigenlijk iedere verzekering verplicht? Hoe zit dat eigenlijk? En wat doet een verzekering voor je?

Wat is een verzekering?

Ieder mens in Nederland heeft minst een aantal verzekeringen lopen. Een verzekering beschermt je op het moment dat er financiële gevolgen zijn die jij zelf niet kan of wilt dragen. Een verzekering is ook wel een overeenkomst tussen een persoon, de verzekeringnemer, en een bedrijf, de verzekeringsmaatschappij. Verzekeringen bestaan in verschillende soorten en maten en voor verschillende doeleinden. We kunnen verzekeringen opsplitsen in twee groepen, de verplichte verzekering en de niet-verplichte verzekeringen. Welke verzekering bij welke groep hoort lees je hieronder.

Verplichte verzekeringen

In onze regels en wetten staat dus beschreven dat een aantal verzekeringen voor ons als Nederlander verplicht zijn. De eerste en waarschijnlijk meest bekende verzekering is de zorgverzekering. Een zorgverzekering gaat over de zorg zoals de naam misschien al doet vermoeden. Deze verzekering dekt medische- en andere gelijksoortige kosten die door jou worden gemaakt. Echter heb je wel altijd te maken met een eigen risico. Tot deze hoogte dien je een kosten of een gedeelte hiervan zelf te betalen. Daarna neemt de verzekering het voor je over. Ben je in het bezit van een voertuig? Dan zul je ook een autoverzekering moeten afsluiten. Hiermee ben je verzekerd tegen schade die je wordt toegebracht door een ander maar ook tegen de schade die je zelf maakt. Voor een motor of brommer geldt hetzelfde, hiervoor moet je ook een verzekering afsluiten als je er eentje op je naam hebt staan.

Niet-verplichte verzekeringen

Naast bovenstaande verzekeringen is er echter een veel langer lijstje aan niet-verplichte verzekeringen. De wet verplicht jouw niet om deze verzekeringen af te sluiten maar ze zijn wel erg handig. Verzekeringen die in deze groep thuis horen zijn onder andere de kredietverzekering, de reisverzekering en annuleringsverzekering, de inboedelverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering, de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. Er zijn nog een tal van verzekeringen maar dit zijn de meest bekende.

Welke verzekering geschikt is voor jouw hangt uiteraard helemaal af van wat je wilt verzekering. Voor je huis heb je bijvoorbeeld een inboedelverzekering nodig en voor je krediet een kredietverzekering. Weet je niet zeker welke verzekering je nodig hebt? Vraag gerust vrijblijvend bij een specialist.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén